Long time no see

Det var ett tag sedan jag höll er uppdaterade, detta är p.g.a. jag har haft mina små problem med projektet, varit hemma i Karlskrona, på utflykt i Kalmar och haft problem med min dator. Men nu är jag tillbaka och i full fart med produktionen.

Som jag tidigare nämnt så fann jag det svårt med att hitta mina “områden” att jobba kring då vissa nyheter som just nu är väldigt relevanta och vars effekter var relevanta för större delen av världen fick mig att må dåligt över att det faktiskt hände och jag kunde bara inte jobba med det under en längre period, så vad jag nu gjort istället är att fokusera på två områden.

Första området är ett allvarligt område, för jag vill inte slita mig ifrån det aktuella och obekväma som folk gärna ignorerar för de tänker att det inte först och främsta angår dem. Detta området har jag tänkt ska innefatta problemet med Palmolja som just nu är relativt aktuellt då vi idag gärna köper vardags varor som vi inte tänker på innehåller just palmoljan. Tack vore den höga användning av oljan så blir djungeln och djuren, framför allt tigern och orangutangen, i de Indonesiska regnskogen lidande då man skövlar för att få tag i palmen. Det pekas även ut företag som använder sig utav oljan och bidrar till att just tigern och orangutangens hem minskar varje dag, något som Greenpeace och WWF starkt jobbar för att stoppa. Det finns såklart en ljus sida också, en del företag har gått med på Greenpeace och WWFs villkor om att använda en annan slags olja i sina produkter, och de samlar just nu på sig så många signaturer som möjligt för att stoppa resten. Detta skulle jag lättare kunna illustrera för då jag egentligen bidrar med att öka förståelsen för det som händer nere i Indonesien, men det är ändå ett område jag tror folk kommer bli en aning obekväma kring beroende på hur jag illustrera bilderna.

Det andra området är ett enklare och mycket roligare område, om jag själv få säga, då det är baserat på mig och vad jag tycker om. Här har jag valt att fokusera mer på minimalistiska illustrationer där jag med så få medel som möjligt ska göra det tydligt för mottagaren att förstå vilken t.ex. film det är jag illustrerat ifrån. Här finns inget budskap eller obekväm sanning som förra fokuset, utan nu vill jag bara själv ta mig ann det minimalistiska perspektivet och försöka förmedla filmer eller diverse så att mottagaren kan uppskatta bilden och/eller till och med få ett leende på läpparna. Problemet här är dock hur djupt kan jag anta att mottagarna är insatta i filmen? Ett exempel är om jag tar filmen Jurassic Park, av Steve Spielberg, där om jag tar scenen då Samuel L. Jackson ska hacka sig in på Wayne Knights dator men efter ett par försök så dyker meningen You didn’t say the magic word” upprepade gånger upp på skärmen och då sätts en animation igång på en av skärmarna där en avbildning av Wayne där han även upprepade gånger säger samma mening. Samuel blir då rasande för det innebär att han inte kan sätta igång elektriciteten som ska hålla dinosaurerna inne i sina inhägnader. För mig och andra fantaster av filmen känner igen detta uttryck, oavsett sammanhang och kan då få sig ett gottskratt eftersom att vi vet dess ursprung. Men problemet är att just den scenen och det citatet kanske inte alla förstår eller känner igen, så då får man göra illustrationen ytterligare men då kan det (i alla fall för mig) tappa lite i kommunikationen till mottagaren. Jag tror, att det hade varit roligare att försöka nå ut till de som är mer insatta, som uppskattar och har sett filmerna flera gånger och skulle lätta kunna placera dem i en Top 15. Lite kluven, men en enkel lösning skulle vara om jag gör två, en enkel och ytlig men som ändå reflekterar filmen bra och tydligt. Den andra skulle då vara för de som är mer intresserade i filmen, där man absolut inte skulle behöva filmens titel för att hjälpa förklara från vilken film illustrationen är från.

Lite som är på mina tankar nu när man sitter med produktionen. Jag har funderat och nästan spikat att jag kommer använda mig utav filmerna Kill Bill, Pulp Fiction, Reservoar Dogs, Inglorious Basterds, Django Unchained, Saving Private Ryan, the Shawshank Redemption, Léon och/eller Jurassic Park. Alla dessa är personliga favoriter och jag skulle mycket väl kunna göra allihopa, men eftersom man hela tiden jobbar mot tiden så får jag välja ut 4, kanske 5 – beroende på hur bra det flyter på i veckan. Jag är personligen mycket spänd på att nu bara sitta ner, ta fram go’bitarna ur varje film och försöka så minimalistiskt som möjligt få ner dem på papper. Sedan kommer jag scanna in dem i datorn och hålla på med illustrator/photoshop.

Har även små saker att göra från examinationen, då Lena (examinatorn), pekade ut saker i texten jag måste rätta till. Utöver detta så är det bara att köra på!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: